Nu nærmer vi os sommer og sol og alle de skønne ting, som det medfører. Desværre medfører sommersol også UV-stråler, som kan være yderst skadelige, hvis man ikke passer på. Her kan du læse om UV-stråler, og blive klogere på hvad det helt præcist er, og hvorfor det er vigtigt at beskytte sig mod dem.
Hvad er UV-stråler?
Solen udgiver ultraviolette stråler, som primært rammer jordens overflade som følgende typer; UVA og UVB. Solens stråler er usynlige for vores øjne, men føles som varme når de rammer huden.
UVA og UVB stråler påvirker huden forskelligt på grund af deres bølgelængde. Dette påvirker hvordan strålerne passerer gennem atmosfæren og hvordan de reagerer med andre materialer.
Hvad skal man vide om UVA?
UVA er den hyppigste type solstråle, og tæller for cirka 95% af de solstråler som når jordens overflade (Epstein, 2013). UVA-stråler gør, at vi bliver solbrune eller solskoldede, og de er kraftfulde nok til at beskadige huden gennem vinduer eller anden form for glas.
Strålerne trænger ind i hudens underlag, hvor strålerne skader cellerne. Den skade som strålerne kan lave på hudens celler og struktur, kan blandt andet vise sig som rynker og tidligere aldring af huden generelt.
Solens stråler skader mere end bare cellerne; den kan ødelægge din DNA ved at fremprovokere mutationer og lave brud. Disse mutationer og brud kan føre til forekomsten af forskellige former af hudkraft, inklusiv melanom hudkraft.
Hvad skal man vide om UVB?
UVB er hovedårsagen til rødme og solskoldning. UVB stråler er mere intensive end UVA. UVB-stråler er mindre effektive til at trænge gennem huden, men gør til gengæld mere overfladisk skade på huden. UVB giver dig fornemmelsen af varme fra solen og spiller en meget vigtig rolle i D-vitamin produktion og aktivering i kroppen.
UVBs intensitetsniveau ændrer sig i løbet af dagen, og er desuden afhængig af sæson og hvor i verden man befinder sig.
Hvordan kan man beskytte sig mod solens stråler?
Kemiske UV-filtre er oftest brugt i kosmetikprodukter, da de er nemmere at kombinere i cremer, og er usynlige. Kemiske filtre beskytter normalt mod enten UVA eller UVB, og er blandet sammen for at give højere SPF-beskyttelse. Denne type beskyttelse virker absorberende, samt spreder UV-strålerne - derfra konventeres de til varme.
Kemiske UV-filtre bliver typisk brugt i produkter med lavere SPF på grund af deres photoinstabilitet og deres øgede risiko for reaktioner på huden. Dette gør at kemiske filtre har en større risiko for hypersensitivitet og allergiske reaktioner i huden.
Fysiske UV-filtre reflekterer og spreder både UVA- og UVB-stråler, og er typisk bedre egnet til følsomme hudtyper. Disse kemikalier er mere photostabile og derfor er der mindre sandsynlighed for unventede og ubehagelige reaktioner i huden. Fysiske UV-filtre er betragtet som mere stabile, og bliver derfor anvendt i solbeskyttelse SPF 25 eller højere. Fysiske UV-filtre reflekterer effektivt UV-stråler på grund af deres kompakte kemiske forbindelser og struktur, samlignet med strukturen af kemiske filtre. Deres unikke form er baseret på uorganiske mineralforbindelser og hvordan de binder sammen som et gitter. Derfor føles solcremer baseret på fysiske UV-filtre tykkere i konsistens og efterlader oftest hvide striber. I farvede solcremer bliver jernoxid tilføjet, fordi den har brun pigmentering.
Gode huskeregler:
Selvom solen kan være skadeligt for huden, er den også essentiel for liv på jorden og vores helbred. UV-stråler er essentielle for vores metabolisme og aktivering af D-vitamin i kroppen, som vi blandt andet bruger til at absorbere kalk i knoglerne.
Hold øje med hvor længe du opholder dig i solen. Påfør solcreme igen efter du har været i vandet eller har svedt meget.
Nogle steder er solen kraftigere og derfor skal du være mere varsom – det er en god idé at opholde dig i skyggen, når solen står højest på himlen (Silva, 2014).
Når du er udsat for UV-stråler, begynder kroppen at øge produktionen af melanin. Melanin gør huden mørkere for at prøve at beskytte huden mod mere skade. Selvom mørkere hud ser mindre påvirket ud, er det vigtigt at bruge solfaktor; alle hudtoner og -typer kan blive solskoldet.
ReferencerEpstein J, Wang S. (2013) UVA & UVB Skin Cancer Foundation [online] Last viewed: 24/03/2017 http://www.skincancer.org/prevention/uva-and-uvb
Pal A, Alam S, et al (2016) UVB irradiation-enhanced zinc oxide nanoparticles-induced DNA damage and cell death in mouse skin. Mutation Research. Genetic Toxicology and Environmental Mutagens 807: 15-24
Serpone N., Dondi D., Albini A. (2007) Inorganic and organic UV filters: Their role and efficacy in sunscreens and suncare products. Inorganica Chimica Acta Elsevier 360(3):794-802
Silva A. A. (2014) Improving photoprotection attitudes in the tropics: sunburn vs vitamin D. Photochemistry and Photobiology90(6): 1446-54